divendres, 7 d’agost del 2009

DEVO - (I can't get no) satisfaction / Don't shoot (I'm a man)

07/08/2009:

Avui fa 31 anys, que es diu aviat, que es va publicar el disc “Q:Are we not men?“ Un disc que va marcar un abans i un després de no sé ben be què, però que va marcar. Els DEVO, amb aquest disc van fer tota una declaració d’intencions sobre el seu projecte, que anava més enllà del simple fet de fer sonar una nota musical rera un altre. Els DEVO deixaven clar que tenien contingut i que pretenien canviar coses, fent una crítica a la societat americana que encara avui dura (la crítica). De fet, aquest disc que ara és un disc de prestigi i de culte ha premés al grup fer varies voltes al món en els últims anys, fent concerts als cinc continents, incloent un parell de concerts a Barcelona, amb un repertori carregat de cançons d’aquest disc.

Un dels moments més brillants d’aquest disc, és una versió que van fer de “Satisfection” de The Rolling Stones. Quan es fa una versió, es pot fer, bàsicament, de dues maneres. Una seria la versió/copia, on el que es fa, és un homenatge (ara se’n diu tribut) a alguna formació musical o a una cançó, respectant-la escrupolosament, sense canviar res; ni estructura, ni sons, si esperit, ni res. L’altre manera de fer versions, és canviant-t’ho tot de dalt a baix, fins el punt que la versió i l’original, se semblen com un ou a una castanya. Aquest segon cas, és el que van fer Devo amb la cançó de The Rolling Stones, Fins al punt, que a mi si em diuen que no és una versió, m’ho crec. De fet, l’original, no em fa ni fu ni fa i en canvi, la versió de DEVO, considero que pot catalogar-se de la millor cançó mai escrita.

Així doncs, commemorant l’aniversari de la publicació d’aquest disc, penjo la versió de la que avui he parlat i aprofito la ocasió, per penjar l’últim vídeo de DEVO, “Don’t shoot (I’m a man). Una cançó del seu proper àlbum que s’ha retardat una mica, i sortirà al 2010, i que es podria dir “Flesh”.

Ja sabeu, llums tancats i el so a tota canya.
Que en gaudiu.

ANY: 1978
LP: Q: Are We Not Men?



















SENZILL: (I Can’t Get No) Satisfaction






















ANY: 2009
ANY: 2010
CD: Something for Everybody