dilluns, 23 d’abril del 2012

BSO DISNEY (THE JUNGLE BOOK) – Coronel Hathi's march (edited)


23/04/2012:

  Aquest any, el meu “regal” de Sant Jordi és un llibre que de petit em va marcar, i avui encara, em fa gràcia i em fa una mica de ràbia que les meves filles no tinguin en aquest “llibre” una de les seves pel·lícules preferides. Em refereixo al “Llibre de la selva”: Una pel·lícula que parla de moltes coses, i que no és tant cursi com els stereotips ens volen fer pensar. Parla de la amistat i la lleialtat, però també de la mania obsessiva, de l'engany i l'estafa. I evidentment, també pretén mostrar-nos la riquesa i la bellesa de la vida salvatge, i fer-nos adquirir respecte per la defensa preservació de tot aquest entorn natural. I la veritat és que uns dies enrera, hem viscut uns esperpèntics episodis que deixen a la llum que hi han moltes persones que no tenen massa respecte per tot el que és la vida salvatge i tenen un especial amor per les armes.

 La historia va començar un dia que un nen d'uns 11 anys (crec) va haver de ser ingressat d'urgències per autolesionar-se amb un tret al peu. Com és possible que un nen d'aquesta edat tingui accés a les armes de foc? Doncs no ho sé. Se'm fa força difícil de donar-hi una explicació normal. Sembla que el seu pare, l'estava ensinistrant en la manipulació d'aquest tipus d'enginys, que com diu la dita popular, les carrega el diable. A part dels fets en ells mateixos, també va sorprendre que el nen digués en el moment d'entrar a Urgències que el seu avi s'enfadaria molt. Passats els primers dies, varem trobar el segon fet estrany, i és que l'avi d'aquest nen, aquell avi que tant s'havia d'enfadar, no havia anat a visitar a l seu net a l'hospital. Si mes no, penso que és evident que és estrany.

Finalment varem tenir la resposta al perquè l'avi d'aquest nen, no l'havia anat a visitar a l'hospital. El motiu era que aquest avi, s'havia anat a l'altre punta del món, a caçar elefants, S'havia gastat una pasta gansa per viatjar fins a Botswana, a matar, d'un o mes trets i amb un equip humà de suport (per tant, de forma covarda) a un animal que no li ha fet re. I perquè ho ha fet? Per menjar?, per vestir-se perquè no hi ha roba a les botigues? Per extreure'n alguna engüent medicinal? NO. Ho ha fet per diversió i per satisfacció egòlatra. Hi han raons amb menys valors ètics i morals? SÍ. Per pura crueltat, cosa que no estic segur que no estigui inclosa en les motivacions d'aquest avi, que s'ha gastat un pasta gansa (que hauríem de saber d'on l'ha tret) i que s'enfadarà amb el seu net, encara no sabem ben bé perquè. Potser perquè a aquest net li havien dit que no digues a ningú que el seu avi, s'havia anat a “jugar” a matar un animal, un altre cop, després que fa uns anys, l'haguessin de rescatar mentre s'havia gastat una altre pasta gansa (també d'amagatotis) per anar a Romania, també per matar un animal que no li havia fet re, i que no tenia cap motiu ètic i moral per matar-lo. En aquest cas, era un os. També, després que aquest mateix avi, quan era petit, va matar accidentalment al seu germà, també manipulant un arma de foc. És evident que en aquesta família, tenen un amor perillós per les armes de foc, i el que és pitjor, no n'aprenen.

Tot això ja és dolent de per si, però és que a sobre, aquest avi, és el rei del país veí (Espanya) i com a país invasor, també és oficialment el nostre rei. I els cèntims que s'ha gastat són els nostres. I ja no vull entrar que en temps de crisi com els actual això no s'ha de fer. Això, no s'ha de fer, mai. No és ni moral, ni ètic, ni exemplar, i crea un model de conducta davant del que ens envolta, molt dolent. A sobre, aquest avi, amb costums poc exemplars, es trenca el maluc, en circumstàncies que no ens han explicat del tot, la qual cosa, encara posa les coses pitjors.

Tot això (Sant Jordi, nens petits que haurien de llegir i no jugar amb autèntiques armes de foc, i el rei Joan Carles I d'Espanya matant innocents elefants) m'ha fet pensar en “el llibre de la selva”, que recordo com el meu primer disc. No parava d'escoltar les dues cançons del “single” de vinil que teníem a casa. Amb el temps, vaig recordar que hi havien més cançons, i entre elles una marxa militar que cantaven uns elefants simpàticament militaritzats. La cançó és d'aquelles que puc sentir-la hores i hores, i em segueix divertint. “El llibre de la selva” té grans cançons, i aquesta marxa militar, n'és una d'elles, i sobretot m'agraden els últims segons.

Penjo una versió que no surt a la pel·lícula, però si en alguns vídeos de cançons de Disney, El vídeo tampoc és un vídeo exclusivament de “El llibre de la selva”, però es l'únic vídeo que he trobat amb una versió complerta i sense escenes fora de la cançó. També penjo un petit fragment de la cançó, cantada en català, en la peli·lícula “El llibre de la selva 2”.

Si algú escolta aquesta cançó, ho hauria de fer amb els llums tancats i el so a tota canya.
ANY: 1967
Pel·lícula: The Jungle Book