dilluns, 18 d’octubre del 2010

A-HA - Hunting high and low (live)

15/10/2010:

Avui tinc moltes coses de les que parlar, però no tinc temps, i es molt molt molt tard. La cançó que he escollit per acompanyar els temes dels que volia parlar avui és "hunting high and low" d'A-ha.

Una de les coses de les que volia parlar, era sobre el 70è aniversari de l'afusellament del President Lluís Companys per part de les autoritats espanyoles de fa 70 anys, amb la inestimable col·laboració de la Gestapo, que va ser qui va detenir al President, i després el va lliurar a les forces golpistes que campaven tranquil·lament pel territori nacional i per Espanya. Ja s'ha parlat molt de tot això, i potser no fa falta dir res més, entre altres coses per què és tard. Els que saben el que va passar, doncs ja ho saben i no cal que ho recordem. La valoració que faci cadascú sobre aquest fet, doncs el retratarà de forma clara i sense matisos.
L'afusellament del President, podria ser una escenificació de la cacera (alta i baixa) que va patir tot allò que fos català durant aquella fosca època. Ara encara hi ha caceres del fet català, però si més no, no executen impunement a cap President escollit de forma legítima i democràtica pels catalans i catalanes. El fet, que 70anys desprès, la meitat d'ells, en "democràcia" encara no s'hagi anul·lat el "judici" que va patir el President, doncs deixa en evidència a les actuals autoritats espanyoles.

El segon tema, sobre el volia parlar, és que el divendres era el dia del Blog Action Day (2010) dedicat aquest any a l'aigua. A aquestes alçades, tampoc cal dir massa sobre el tema de l'aigua. Tots sabem que la sobre-explotem i cal tenir-ne cura, ja que és un element molt valuós, que el tractem com si fos infinit i no ho és. Malauradament, molts pobles i moltes persones del món, saben en carn pròpia el valor real de l'aigua i el que és viure sense aquest preuat element.

Un altre dels temes que volia tractar, era la 5na onada de les consultes sobre l'autodeterminació, que s'ha produït aquest diumenge, a poblacions tant importants com Tarragona. Pel que he pogut veure a TV3, "la nostra", avui ha estat el dia amb una participació més baixa. Bé, cap sorpresa, si mes no, pels que sempre hem pensat que fer aquestes consultes en diferents onades, era una mala idea, ja que si la gent no veu un resultat immediat o palpable, és cansa i perd l'interès. Tot i aquesta baixa participació, i encara que l'estratègia seguida, no sigui la més encertada, no hem de defallir.

També volia parlar, de la jornada que avui es feia per lluitar contra la pobresa, no només al món, sinó també a casa nostra (Catalunya) on 1 de cada 5 persones viu per sota del llindar de la pobresa o, i per mi aquesta dada és esgarrifosa, 3 de cada 5 dones majors de 65 anys, és pobre. La pobresa, que no és un altre cosa que un mal repartiment de la riquesa, és una de les grans vergonyes de la nostra societat, que sabem com sabem, que hi ham mitjans i recursos per acabar amb ella, la desídia d'uns i la cobdícia d'uns altres, fa que enlloc de minvar, aquesta, cada cop sigui més present en les nostres vides. Intolerable.

Per últim, també volia parlar del concert d'A-ha, a Barcelona. No és un dels meu grups més importants, però sempre han tingut un bon nivell, i un recopilatori d'ells, és sinònim de disc perfecte. En altres temps, hi hagués anat sense dubtar-ho. Crec que s'ho mereixen, ja que les seves bones cançons, per mi, són impressionants, carregades d'una sòbria bellesa.

Per què he escollit aquesta cançó? Doncs en el primer tema, el del 70è aniversari de l'afusellament del President Companys, doncs he parlat d'una cacera del fet català. En el segon tema, de l'aigua, un tema ecològic, que crec que és del que parla la cançó. El cinquè tema, és el concert d'A-ha a Barcelona, i per tant evidentment, aquesta cançó és tant bona com qualsevol altre. Bé, aquesta és una de les millors del grup i a més, la penjo en un directe del 2001.

Amb el tercer i quart tema, no hi ha cap relació, però hagués estat una heroïcitat meva, aconseguir una cançó que parlés, encara que sigui de "rasqui", de tots cinc temes. Per tant 3 de 5, no està malament.

Si escolteu aquesta cançó, s'hauria de fer amb els llums tancats i amb el so a tota canya.


ANY: 2001