dissabte, 12 de febrer de 2011

JOHN BARRY - Out of Africa

10/02/2011:

Quan el 30 de desembre de l’any passat va morir en Bobby Farrell, no em podia imaginar que només era el primer d’un llistat que espero que s’aturi durant una temporada, ja que el mes de gener, la mort de músics ha estat una constant.

Desprès del representant masculí de BONEY M., va ser en Mick Karn el que va morir, el 4 de gener. Per mi la pèrdua més dolorosa de les s’han produït aquest mes de gener. El mateix dia, també moria Gerry Rafferty. El 16 de gener va ser l’Augusto Algueró. El 30 de gener en John Barry, l’últim de la llista, de moment, ha estat en Gary Moore.

En John Barry és l’autor d’infinitat de temes musicals per pel·lícules, d’allò que en diuen “Bandes sonores”, i algunes d’elles han estat de gran èxit. Sense anar més lluny, en John Barry és el responsable de la majoria de les bandes sonores de l’agent 007, treballant entre d’altres amb grups com Duran Duran o A-ha. També és l’autor de la cançó de “Midnight cowboy”, que avui dia algú a “samplejat” per fer una cançó de consum massiu, però efímer.

Juntament amb els treballs a James Bond i a “Midnight Cowboy”, el que més destaca per mi de la seva creació, són “Born Free”, exprimida per tots el crooners dels 60 i dels 70. I sobretot la Banda Sonora de Out of Africa. És en aquesta darrera banda sonora, on crec que s’aconsegueixen uns moments de bellesa absoluta. Un d’aquells moments on una immensa agulla de plaer se’t clava per tota l’espinada, posant els pels de punta i la pell de gallina i acabant amb un formigueig per tot el cap, fent que una única i solitària llàgrima rodi per la galta. No és una llàgrima de dolor ni de tristor. És el resultat de convertir el plaer intel·lectual en plaer físic. Suposo que això només ho poden entendre, aquells  que hagin viscut aquesta sensació que dura poc mes d’un instant però que quan passa. . . . . .

En record a John Barry, aquí penjo un fragment de la banda sonora de Out of Africa.

Si algú escolta aquest fragment, ho hauria de fer amb els llums tancats, I el so a tota canya.

ANY: 1985
Àlbum: Out of Africa.

BSO Out of Africa (Love theme)