dissabte, 20 de setembre del 2014

ANNIE LENNOX – No more “I love you's”


20/09/2014:
 
Aquest passat dijous, els escocesos, han votat sobre si volen independitzar-se del Regne Unit, o si be, volen seguir formant-ne part. Sorprenentment per mi, han decidit quedas-se dins del Regne Unit. Dic sorprenentment, perquè tothom és independentista (sí, tothom) i em sorprèn que algú decideixi ser dependentista. Bé, en el cas d'Escòcia, té una petita explicació.

Tot i tenir menys competències que a Catalunya, jo els envejo. Ja que el poble escocès, no té masses problemes identitaris, i això és fonamental.

D'entrada, tenen llengua pròpia, però està tan poc usada que ara mateix crec que no té prou força com per ser un veritable signe d'identitat, i això facilita molt les coses, ja que probablement, ara mateix, els escocesos no senten ni fan de la llengua, un greuge comparatiu. Però a mes, no només són respectats per la metròpoli, sinó que fins i tot són protegits. Vull dir que els escocesos són coneguts i reconeguts arreu. Ningú posa en dubte la seva identitat i la seva cultura. Ningú qüestiona a la nació escocesa. I ningú confon als escocesos amb els anglesos.

A diferència de Catalunya, tothom sap que Escòcia té un fet diferencial amb els anglesos, i la majoria de persones, saben quins són aquests trets diferencials. Tothom sap que el whisky és escocès, no pas angles, i els anglesos no han fet cap moviment que “apoderar-se” del whisky escocès, ni dels seus esports, ni de la seva cuina, ni dels seus paisatges, ni dels seus noms i cognoms, dels seus castells i de les seves mitologies, ni de la seva típica faldilla (kilt). Lluny de voler-se apropiar de tot això, els anglesos es mostren orgullosos de tenir als escocesos al seu cantó amb tots aquests fet diferencials.

La seva identitat com a poble, està tant consolidada, que fins i tot a les pel·lícules de Hollywood, si hi han personatges escocesos, ningú intenta que siguin un altre cosa. No els fan passar ni per britànics ni per anglesos. A “Els immortals, el protagonista és escocès i només escocès. L'Scotty de Star Trek, és escocès i només escocès. En canvi, quan surt algú de Barcelona en una pel·lícula, mai és català, i sempre és espanyol. A més li agraden els “toros” i és un entès en flamenc, i utilitza el típic vocabulari de “latin lover”.

Poden jugar a futbol sense demanar permís a ningú, En canvi nosaltres si que ho hem de fer, i el pitjor de tot, és que de tant en tant, no ens el donen. I els seus artistes, són escocesos i només escocesos. Per exemple, a la xarxa se'm fa difícil pensar que algú posaria que Primal Scream, Belle & Sebastian, Simple Minds, Franz Ferdiand o Annie Lennox, són anglesos o britànics. Són d'Escòcia i no hi ha res més a dir.

Amb tots aquests aspectes identitaris ben protegits, voler la independència és més difícil, ja que no es fa necessària per respirar, i suposaria un canvi (i això sempre fa por) que no suposaria un reconeixement internacional gaire mes gran. Per tant, si bé penso que no és normal que hagi guanyat el “no a la independència”, penso que no és estrany, i que la prudència, la por, i la voluntat de no voler passar per uns radicals han fet el seu efecte i ha sortit el resultat que ha sortit.

Sharleen Spiteri (Texas), Shirley Manson (Garbage) i Primal Scream han estat al costat del “no a la independència”. Simple Minds i Midge Ure (Ultravox) no s'han volgut pronunciar. Belle & Sebastian, Franz Ferdiand o Annie Lennox s'han posicionat al costat del “Sí a la independència”


Segurament, l'Annie Lennox estigui cansada de tants “t'estimo's” que constantment llençaven des de la metropoli, o que els escocesos han demostrat durant 300 anys, per desprès veure com si bé identitariament, els anglesos es comportaven, en lo polític i en lo econòmic, ja no es pot dir el mateix. Així doncs, comparteixo aquesta magnifica cançó original de The Lover Speaks, però que versionada per ella, arriba a cotes de vellesa infinita.

Si algú escolta aquesta cançó, ho hauria de fer amb els llums tancats, i els so a tota canya.
Què en gaudiu i molt bon any nou.

ANY: 1995
Àlbum: Medusa


Single: No more “I love you's”