diumenge, 17 de juny de 2012

NEW ORDER – Crystal (FINSBURY PARK - 2002)


17/06/2012:

El passat dijous i ahir, van tocat al Sonar, els New Order, grup que es mereix que en faci una referència. New Order va entrar tard, però fort a la meva vida, i vaig passar uns mesos que a la meva no hi havia gaire cosa més que New Order. Però si van entrar amb força, poc a poc, molt poc a poc, han anat sortint de la meva vida. Per mi és un grup que fàcilment suspèn l'examen constant del pas del temps i cada cop més, penso que viuen de venir d'on venen i de ser qui són. Cosa que tampoc entenc, ja que per mi, Joy Division no són gran cosa, i si algú em segueix, sabrà del meu club dels insofribles i insuportables, i Joy Division és un dels que té un lloc de privilegi en aquest club. I New Order, dia a dia s'apropen més a aquest “selecte” club d'insuportables i insofribles. Considero que no són precisament uns musics extraordinaris, i que han tingut molta sort. Jo els vaig veure en directe, al Primavera Sound del 2005, sabent que anava a veure a una llegenda, però la veritat, no n'esperava gran cosa. Els membres de New Order tenen dificultats extremes per comunicar-se amb el públic, i des del meu punt de vista, són d'aquells musics, que per timidesa o inseguretat, adopten una actitud freda i distant, que sembla treballada i feta amb tota la intenció, però que penso que en el fons, amaga moltes carències. Cal dir que el cantant es mou, però ho fa d'una manera que difícilment es pot ser més sapastre (sempre m'ha sorprès que un music, no sàpiga ballar mínimament bé) i el que se salva de la crema, és el baixista, que aquest de tant en tant es passa de “posturetes” i de ganes de protagonisme, però com la resta, el que volen és passar desapercebuts, doncs s'agraeix a algú que faci una mica d'espectacle.

Potser perquè no me'n esperava massa, el concert em va agradar força, sobretot tenint en compte, que el repertori que van tocar va ser un fifty-fifty entre les seva vessant electrònica i la “popera” (i aquesta última, sempre m'ha fet una mica d'angúnia) Però el que em va sorprendre més del concert, és el “morru” que li fan posar al concert, ja que portaven a la noia que feia els cors, pre enregistrada. Tots sabem o hauríem de saber, que en un concert, sempre hi han coses pre enregistrades, sobretot si és de música electrònica, però portar enregistrada a la noia que fa els cors, em sembla una falta de respecte per l'audiència.

Sembla ser, que des de fa un temps, el grup i el baixista, han partit peres, i mentre el grup està de gira, el baixista s'ha muntat una gira tocant els temes de Joy Division (es deu voler suïcidar?, amb aquesta música, no n'hi ha per menys, i no estic fent cap acudit de mal gust) Vaig pensar, que potser, portarien al baixista pre enregistat, però sembla que aquest cop han tingut la decència de contractar a algú.

Deu meu!!!! he “rajat” de New Order i de Joy Division!!!! segur que m'he guanyat moltes enemistats. Però el fet d'haver “rajat” de New Order, i d'haver dit que moltes de les seves cançons no superen la prova del temps, també he de dir que tenen veritables obres mestres, i que cal reconèixer aquest bon treball que han fet amb moltes cançons. Presento un directe de “Crystal” de l'any 2002, on si duien a la noia dels cors, i on fan una actuació força bona i fins i tot els fa creïbles. Em reservo quines són les cançons que superen el pas del temps i quines no, per mes endavant.

Si algú escolta aquesta cançó, ho hauria de fer amb els llums tancats, i els so a tota canya.

ANY: 2001
CD: Get ready.


CD-Single: Crystal.


ANY: 2002