dilluns, 14 de febrer del 2011

DEPT. - Revolució

12/02/2011:

En els últims dies, hem pogut veure com a països de tradició musulmana, s’han produït aldarulls que alguns cecs (els mateixos que ens deien que la crisi era financera i que no era econòmica) volen fer-nos creure que és una revolució de caràcter islàmic. I jo no ho sé del cert, però ho dubto força, ja que en un dels tres països on hi han hagut moviments populars, el Iemen, ja és un país amb una forta influència religiosa en la vida quotidiana de les persones.

La revolta, segons el meu humil punt de vista, es produeix per dos clars motius. El primer és de falta de llibertats civils. El segon, és de caire econòmic. Això que ha passat a el Iemen, a Tunísia o a Egipte, si les coses no canvien molt, passarà aquí també. No sé quan temps trigarem, o si redreçarem la situació, però tal com van les coses, els aldarulls a la “civilitzada” Europa, arribaran, si continuen les polítiques destinades a afavorir el “Mercat”. I aquest, com una bèstia salvatge i ferotge que és, ens devorarà. Si a sobre anem treien ajudes socials, escudant-nos en una crisi econòmica, que han provocat les grans corporacions empresarials dirigides per una entelèquia abstracta que no té ni nom ni personalitat, ni tant sols és una persona física, i amb l’ajut inestimable dels polítics (que nosaltres mateixos escollim) creant i promovent polítiques i pràctiques que produeixen llocs de treball precaris, tant a les nostres terres com a les terres dels més desafavorits, la bèstia, se’ns empassarà més ràpid del que pensem.

La nostra revolució, primer ha de ser contra els nostres polítics que no fan el que cal fer (és cert que cal posar a sobre la taula el que cal posar i això és difícil i potser molt dur per a tots nosaltres) I segon, a les grans companyies internacionals, que juguen amb el nostre futur, i amb el nostre menjar, i amb el menjar i el futur dels nostres fills.

I si fa o no fa, o això vull pensar, és del que parla la cançó que penjo avui, “Revolució” de Dept. De fet, no acostumo a posar les lletres de les cançons, i avui ho faig, ja que és una d’aquelles lletres que sembla que l’hagin tret del meu cap. Coincideixo tant!!!!!!! I si a sobre, és de l’any 2007, on érem pocs els que dèiem que això acabaria malament, doncs la coincidència encara és més gran. La cançó ja per ella mateixa és brutal, engrescadora, energètica, contundent i demolidora, però a sobre no només és un continent, sinó que té contingut. És una d’aquelles cançons que crec que hauríem de sentir, escoltar i conèixer tots.

I és que Dept., a part d’aquesta cançó, són un grup formidable que fan magnífiques cançons que re tenen a envejar a ningú i que són tant vàlides com les de qualsevol. I ho fan amb la naturalitat que és fer-ho en la llengua pròpia, sense rendir-se a les lleis del “Mercat” com fan altres, que van pel món de super-mega-guay-enrrollau-multicultural-mestizo-ciudadanodelmundo-cosmopolita, dient que “all the people movin’” i són tan “positius” que afirmen que “bailando, hasta el espiritu santo se pone blando”. Això sí, ho fan rendits i servils  a les lleis del “Mercat”, renunciant a la seva pròpia llengua, pensant que així fan una millor cançó, quan en realitat, el que fan és un producte més vendible, com a bons “eco-nomistes” que són, que van predicant revolucions, amb les lleis del seu amo i senyor, el Mercat. Això no vol dir que no facin bones cançons, però tampoc cal que ens venguin motos, que per ser modern, actual i cosmopolita, no fa falta tanta “pose” i fer-ho en idiomes “universals” menyspreant fins i tot el propi idioma. 

La revolució també cal fer-la lluitant contra les coses que ens volen escanyar, culturalment, socialment i econòmicament, i des de ja fa molts anys, la música cantada en català, està fent molt bons treballs, allunyant-se cada dia més d’aquella imatge “cumbaia” que tant mal va fer a la música cantada en català. És cert que encara queden espais per omplir però grups com SAPO, Net Flanders, Whiskyn's, Quimi Portet, l’Adrià Puntí, o els últims treballs de Gossos fan o han fet molt bones cançons (i em deixo molts grups) Dept. són un clara demostració que la música no té fronteres i que es pot fer molt bona música en qualsevol idioma sense renunciar a res. Revolucioooooooooó.

Per cert, Dept. estan a punt ( a pocs dies) de treure un nou treball al "mercat", titulat “Control”(Què aquesta broma final, no desvirtuï el que he dit abans, je, je)

Si algú escolta aquesta cançó, ho hauria de fer amb els llums tancats, I el so a tota canya.

ANY: 2007
Àlbum: Equilibri


















Tu, que tens por
que el teu Món
es desinfli d’un sol cop

i només fas l’esforç
quan ja tot està ben mort.

No et vulguis disculpar
actua avanç no passi això.

Tot el poder que donem
no serveix sense un control.
Quan no hi ha solució
només queda una opció,

junts toca que actuem...

Temps per la revolució.

Quants cops haurem de patir
les mancances d’un estil
que ha fallat per abús
i per massa ambicions.

Junts toca que actuem...

Temps per la revolució.

1 comentari:

btretze ha dit...

M'agrada com ets capaç de relacionar sempre l'actualitat amb algun grup de música.

De dept. no havia sentit mai res, tot i que coneixia el grup. Més que res el coneixia perquè el cantant estava abans a Brams.

En aquest cas crec que m'agrada més la lletra que no la música...