diumenge, 27 de setembre del 2009

NITZER EBB - Warsaw Ghetto (Original 12" mix)

27/09/2009:

l’1 de setembre es van complir 70 anys que les tropes de l’alemanya Nazi, van començar una ofensiva sobre Polònia, segures que les tropes de la Unió Soviètica no farien re, després que en Hitler i l’Stalin van signar un pacte de no agressió. Aquest fet es considera el fet inicial de la II Guerra Mundial.

Amb el pas dels anys, podem veure com funciona això del revisionisme històric, i no parlo d’uns esbojarrats joves nostàlgics d’un regim criminal que no van viure, sinó que parlo del avui president de la república russa. Fa pocs dies, el Sr. Putin, tot i condemnar aquest pacte que va donar via lliure a les passions expansionistes d’en Hitler, ha començat a maquillar-lo, fent petits matisos que porten a pensar que el pacte no va ser dolent del tot. No m’estranyaria que d’aquí a poc temps, els russos acabessin fent una revisió de la historia, i se sentissin orgullosos d’aquest pacte infame amb en Hitler.

De fet, això de revisionisme, ve de sempre. Només cal veure com fa molts i molts anys un rei i una reina de diferents països es van casar amb separació de bens, i com tots dos eren catòlics, se’ls va dir els reis catòlics. Avui, hi ha qui creu que això va ser l’inici d’una gran nació, quan en realitat només va ser un matrimoni amb bens separats.

Però tornant a la efemèride del dia 1 de setembre, durant la II Guerra Mundial, van ser moltes les coses que es van fer malauradament molt famoses. Entre elles, i ja que tot sembla que va començar a Polònia, a Varsòvia es va crear un ghetto, on van tancar a moltes persones que reunien una determinada característica, per humiliar-les, maltractar-les i finalment, exterminar-les. No els van tancar per res del que havien fet, ni per cap delicte. No els hi ho van fer per cap de les seves idees o conviccions. No els hi ho van fer per exercir cap dels seus drets individuals. Els hi ho van fer per formar part d’un col·lectiu, que no van escollir ells. Els hi ho van fer només per que eren jueus. Cap d’ells havia decidit ser-ho. Per tant van acabar, la majoria d’elles i d’ells, assassinats, en funció del que eren i que no podien escollir ser un altre cosa, que per altre banda, no té re de dolent. En coses com aquestes és quan es veu que lo dels drets col·lectius és més important del que molts ens volen fer creure.

En Nitzer Ebb va parlar del guetto de Varsòvia en una de les seves primeres cançons. Nitzer Ebb és un d’aquells grups que per denunciar algunes coses, les posa en evidència, d’una forma peculiar, i que segons el meu parer, algun cop pot portar malentesos. De fet amb altres grups que segueixen la mateixa estratègia, han tingut que sortir al pas d’acusacions molt desagradables.

Així dons, penjo la cançó que parla segurament de la bestialitat més gran que hem fet els humans fins ara (malauradament sempre ens podem “superar”. I crec que ho farem). No he trobat cap vídeo de la cançó, així que l’he hagut de fer jo, i ho he fet amb la versió maxi. He aprofitat les imatges d’un concert pirata que corre per tot arreu, i vaig tenir la sort de veure un concert d’aquella gira. En directe, Nitzer Ebb és un dels grups capaços de transmetre més energia al públic, si més no, durant aquells anys (1989 aprox.). Si hagués d’escollir un grup per sobre dels altres, aquest seria Nitzer Ebb.



Ja sabeu, llums tancats i el so a tota canya.
Que en “gaudiu” i sobretot, no oblidem

ANY: 1985
Àlbum: So bright so strong














2 comentaris:

DooMMasteR ha dit...

Ondia! Els Nitzer els escoltava fa temps. Vaig a veure si m'enganxo de nou!
Salutacions!

música: ni temps ni espai ha dit...

Je, je.
Jo no puc viure sense ells.
Salutacions.